Perşembe, Şubat 22, 2007

Pembe Taksiler


Özgürümüz bildirmiş. Ben de Springwise'ın bültenini incelerken gördüm. Konu, blogumuzla ilgili olduğu için buraya da aktarayım dedim.

Malumunuz taksicilerimizin çoğunluğu [dünyanın her yerinde olduğu gibi] erkek. Ben yalnızca NTV'de Beyaz'ın ve Kadir Çöpdemir'in yaptığı "Biri Bana Anlatsın" isimli programda gördüğüm kadın taksi şoförünü biliyorum ama trafikte hiç denk gelmedim. Taksi şoförleri sadece bizim ülkemizde değil, neredeyse tüm dünyada "erkek mesleği" olarak biliniyor. Çoğu iş dalının "değişim yüzyılı" ile değişiklikler göstermesi gibi taksicilik alanında da ilginç örnekler yaşanıyor.

Özgür'ün gözlemlerinden üç-beş satırı buraya da geçireyim dedim:

Olay yaklaşık bir sene önce İngiltere'de yalnızca kadınlara kiralık araba sağlayan bir oto-kiralama firması ile başlıyor. Pink Ladies isimli bu firma yalnızca kadınlara, sürücü de isterlerse sadece "bayan şoförlü" araçlar kiralıyorlar. Ardından Moskova'da, bir girişimci olan Olga Fomina ve iki arkadaşı tarafından Pembe Taksi kuruluyor. Fakat Rusya'dakiler "yalnızca kadın yolcu taşırız" demiyorlarmış ve hem kadın hem erkek yolcu taşıyorlarmış. Ama hepsinde ortak yön, şoförün kadın olmasıymış. İşleri de iyi gidiyormuş ki, iki Daewoo araç ve iki şoför ile başladıkları iş hayatları 20 araç ve 27 şoförlü bir filo haline gelmiş. Şimdi de bu araçları Volvo S40'larla değiştirmeyi düşünüyorlarmış.
Ardından Dubai'de yalnızca kadınlara hizmet eden, yalnızca kadın şoförlerden oluşturulan bir taksi şebekesi 2007 yılında hizmete giriyor. Kadınların ve yanlarındaki çocukların daha büyük bir güven içinde ulaşımlarını sağlamalarına imkan tanıyor.
İran'da da kadın taksiciler başgöstermeye başlamış. Bu trend, "güvenlik" ve "kadınlar için yeni iş imkanları" tabanına dayalı bir biçimde büyüme eğilimindeymiş.

Türkiye'de de bence büyük bir açığı dolduracaktır. Erkek taksicilerin fevriliğinden çekinebilecek, kendisini anlayan kadın şoförleri tercih edebilecek bayanlar için elbette bulunmaz bir nimet olabilir. Trafikte diğer taksiciler ve erkek şoförler tarafından bir süre [kıskançlık kökenli] rahatsızlıklar yaşasalar da, sanırım bir süre sonra yollarda bol bol "pembe taksi" görebiliriz. Böylece önündeki araç biraz yavaşladı diye deli gibi kornaya basıp gürültü kirliliği yapan "erkek sürücüler"den de kurtulmuş olur trafiğimiz ve yolcular da gönül rahatlığı ile taksiye dönüp "hey taksi" diyebilir. Umarım.

Özgürümüz Alazımız'a da, Otobüste ahalisi adına, bu gözlemleri tüm dünya ile paylaştığı için teşekkür ederim : )

Niye Özgürümüz dediğimi de açıklayayım. Şimdilik gazetelerde televizyonlarda çıkmıyor Özgür'ün başarıları da, Türkiye'nin yetiştirdiği uluslararası adamlardan birisidir kendisi. Bir o kadar da mütevazı, bu başarılarını yakın çevresinden bile gizliyor neredeyse. Biz de TAK TAK TAK maşallah nazar değmesin diyerek, otobüste ahalisi olarak devamını bekliyoruz kendisinden. Söylemese de olur. Biz duyarız nasıl olsa bir gün:))

Özgür Alaz sevgili yolcular.

5 yorum:

Mine Yaman dedi ki...

Pembe Taksiler..

Bayıldım, benim rengim, blogumun rengi :)

Vatansız Kral dedi ki...

ben bayan taksiciye karsıyım.
sonuçta trafikte gördüğümüz araba kullananlarından bir farkı olmayacak bunların soforluğunun de. ve bu bence çok tehlikeli bir durum. ben erkekler çok zeki onun için iyi araba kullanıyorlar falan demiorum aman seksist bir yaklasım yaptıımı iddia etmeyin sadece erkek ve kadının ayrı iki tür olduundan dem vurup araba kullanmanın kadınlara has birsey olmadığını soyluyorum. soyle ki iyi kullanananı da piskopat deli ve çılgın oluyor kotu kullananı ise ne sen sor ne ben soyleyeyim. ve kadın taksici yi düsününce tüylerim diken diken oluyor. bence hiç de öyle sempati duyulcak bise olmaz bu uygulama türkiyede sadece kadınları almazlar cünkü para kaznılcak her musteriye eyvallah derler. e o zaman bin tane tacizci erkek biner bu sefer asırı gergin ve defansif modda olurlar her lafa bi tokat atma gerginliğinde is yapılmaz. ve trafiğin getirdiği sinir stresten sonuçta bu kadınların da böyle güleryuzlu her daim sevgi pıtırcığı modunda olmayacaklarını kadınlarında gayet kaba ve ana avrat düz gidenlerinin olacağını unutmayalım ve artı bu isi yapacak olan kadınların eğitim düzeyi yetistikleri ortam nasıl olacak nasıl ortamlardan gelen kadınlar taksici olacak. erkek soforler sarkıyor falan filan diye kadınlar sikayet edior ama bilsinler ki en ayı erkek bile arabasına bir kadın bindiği için ister istemez bi kendine ceki düzen veriordur. ama bu kadınlarda ööle bise olmayacaktır alırsınız aazınızın payını inersiniz valla bi daa da kadın soforun arabasına binmemeye yemin edersiniz.
yaşasın realist kral.

ps : yaf kral kral diye diye en sonunda benimsettiniz valla aldınız basınıza bela ben oksimoronik bi nik keyfi yapıodum krallıkla ne alakam olabilirdi ki..

buraKargın dedi ki...

TrendWatcher harbi ya Özgür! :)
Pembeye karşıyım, beyaz istiyorum ben, İtalya'daki gibi.

Ayrıca burdan yetkililere sesleniyorum, kaybolmayan taksi istiyoruz! :))

Ned Dorsey dedi ki...

Oksimoron kral. Bence sert düşünmüşsün. Daha esnek olmalı. Bir tane hattan bahsetmeyelim. Birçok taksi hattından bahsedelim. Bazısı sadece kadın yolcu alır, bazısı tüm yolcuları alır, bazısı da çıkıp "cinsiyet ayrımı yapılıyor" diye bas bas bağırır (onları takmamak lazım zira ayrım yapılan tarafta bulundukları kadar bağırırlar sadece, öte tarafa geçtikleri zaman dikta mı uyguluyorlar diye hiç düşünmezler bile.)

Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler. O zaman daha sağlıklı bir karar verilebilir diye düşünüyporum ben. Üstelik pembe renkli taksiler ile şu sarı taksi egemenliğinden de biraz olsun kurtulunmuş olur.

Gergin bir kadın taksici varsa, gergin bir erkek taksici de olacaktır. Bu yüzden "kötünün iyisi" diye bir seçim yapmak pek iyi olmaz gibime geliyor.

Kaybolmayan taksi dedin de Burak, aklıma geldi. Dün başıma gelen olaylar. Harbiden de kaybolmayan taksi istiyoruz. Vallahi de billahi de.

Deniz Ural dedi ki...

Şimdi kadın sürücü - erkek sürücü tartışmasına girmemek gerek tabi burada. Ama, (kendimi tutamıyorum, şunu söyleyeceğim galiba) erkeklerin (yüzde olarak) daha fazla ceza yediklerini düşünürsek; acaba arabalarını asıl 'doğru' kullananlar kadınlardır da, şimdiye kadar hep erkek sürücülerin gözünden bakıldığı için mi 'yanlış/yeteneksiz' olarak görülmüşlerdir? Her zaman 'normal' denen şeye şüpheyle yaklaşmak iyidir, bir süre sonra kafa mafa kalmasa da. :)

Kadın şoförlü taksilere gelince... Ben buna rekabet açısından baktım. Şöyle ki; daha sakin, daha saygılı vb. nedenlerde -erkekler de dahil- birçok kişi tarafından kadın şoförler daha fazla tercih edilir hale gelirse, bakın o erkek şoförler nasıl da değişiveriyorlar! Bir tüketici (binici de denebilir bu durumda- taksi binicisi) olarak rekabeti de, artan seçenek sayılarını da çok seviyorum! :)