Cuma, Şubat 16, 2007

Ne yapmalı? Taksiler üzerine genel düşünceler

Nişantaşı'nda. Saat dört-beş suları. Trafik, akşam cümbüşüne hazırlık yapmakla meşgul. Tüm taksiler dolu geçiyor. En sonunda bir tanesi bana bakarak yaklaştı. Baktım, beni almak üzere durmuş (yani başka biri el etmiş de, onun için durmamış) bindim. "Nereye" diye sordu "AKM'ye" dedim.
Ne derse beğenirsiniz?
"Ya ben Beşiktaş'a gidiyordum da, yol üstünde bir yere gidersin diye durdum. Şimdi AKM'ye gidersem oradan dönemem. Acelem var. Arabayı servise götüreceğim...." bıdı bıdı bıdı başladı saymaya.

İlk defa bir taksici beni indirmeye kalktı. Şimdiye kadar sadece üç-dört kişilik bir grup halinde binmeye kalktığımızda bir taksicinin "mesafeyi beğenmeme" hastalığı ile karşılaşmıştım ama tek başıma iken ilk defa geliyordu başıma.

Ne yapsam diye düşündüm. Daha önceki düşüncelerim genel olarak "sen bilirsin" diyip inmek üzerine idi. Ama bu sefer "madem vaktin dar, niye ben çevirmediğim halde durdun ve daha binmeden önce nereye gideceğimi sormadan arabaya aldın" dedim.

"yaa işte Beşiktaş'a doğru bir yere gidersin diye düşündüm. arabayı servise götürmem lazım. akm'den dönemem şimdi..." vıdı vıdı vıdı yine aynı cümleleri ezbere saymaya başladı.

İyi akşamlar bile dilemeden indim. Arkasından da "b.k ye" dedim (dedim, itiraf ediyorum dedim)

Şimdi Meltem'in alttaki hikayesinden sonra yine aklıma geldi bu "indiren taksiciler". Bindikten sonra bir bahane ile indirmeye kalkan taksici geldi aklıma. Birçok kişiden de yoldaki trafiği görüp "ya ben karşıya geçemem", "OGS'm yok", "dönüşüm zor olur, siz motorla geçin karşıya" gibi yalan-dolan şeylerle insanların yolda bırakıldığını duydum. Peki bu taksicilere ne yapmalı, nasıl davranmalı.

Başlığa tekrar döneyim. "Ne yapmalı?"

7 yorum:

şahika uğurlu dedi ki...

sallandıracaksın üç-beş tanesini taksim meydanı'nda...

Deniz Ural dedi ki...

Taksicileri n'apmalı?
Kaynar kazana atmalı.
Aman yandım dedikçe
Üstüne üstüne basmalı.

:)

Benim evime yakın bir taksi durağı var. Hatta reklamını da yapayım, Beşevler Taksi. İstanbul'a gideceğim deyince benden, burada bulamadıkları bir kitabı ısmarlayan şoförleri var. Ama sanırım bu taksiciler numunelik, başka yok.

Bence arzın az veya talebin fazla olmasından kaynaklanan bir durum var.

"Sür piyasaya bunun yarısı kadar daha taksi, bak bakalım müşteriyi beğenmemezlik ediyorlar mı? Yüz metrelik yola bile almazlarsa şerrefsizim. Şımarık bunlar, şımarık."

(Son paragraf çok hararetli okunacak :))

Vatansız Kral dedi ki...

taksiciliği meslek edinmekle bosta kaldım plaka sahibi birisi de sofor arıormus is bulana kadar yapayım su isi diyenler arasındaki farktan kaynaklanıor. eğer anlayabiliyorsanız taksi plakası kendisine ait hadi onu geçtim taksi araç olarak kendine ait ama kiralık plaka kullanan birisinin taksisine binin hiç bir sorununuz olmayacaktır. sonuçta arıza çıkaran diğerlerimi ee her şeyin bir eğrisi bir doğrusu olur ki iyinin değeri anlaşılsın bir de su trafikte hergun 12 13 saat su verilmiş çelikten bir robota araba kullandırsan 15 günde çatlardı lütfen annayıslı olalım.. cık cık cık :P

ps: allahtan yazacak postluk biseler bulamıom yoksa ned commentleriile beni dovecek gibime gelmior deil :P

Deniz Ural dedi ki...

Kralım, senin yazdıklarını anlayıncaya kadar belli bir emek ve zaman harcamam gerekiyor çoğu kez. Eh, bunlardan varsa harcıyorum, yoksa geçiyorum mecburen.

Bende bol bol noktalama işaretleri ve yazım kuralları var. İstersen seninle paylaşabilirim. Eski günlerdeki gibi..:}

Vatansız Kral dedi ki...

hehe ismi kral yaptık ama bu edebiyat fakirliimizi deistirmedi tabe doal olarak ve iste bu yüzden noktalama isaretleri kullanmayarak suçu ifade yeteneksizliimden alıp noktalama isaretleri yoksunluğuna devretmeye calısıorum. :)

[taksiciliği meslek edinmekle; "bosta kaldım. plaka sahibi birisi de sofor arıormus. is bulana kadar yapayım su isi" diyenler arasındaki farktan kaynaklanıor. eğer anlayabiliyorsanız; taksi plakası kendisine ait, hadi onu geçtim, taksi araç olarak kendine ait ama kiralık plaka kullanan birisinin taksisine binin. hiç bir sorununuz olmayacaktır sonuçta. "arıza çıkaran diğerlerimi?" "ee her şeyin bir eğrisi bir doğrusu olur ki iyinin değeri anlaşılsın" bir de su trafikte, hergun 12 13 saat, su verilmiş çelikten bir robota araba kullandırsan, 15 günde çatlardı. lütfen annayıslı olalım.. cık cık cık :P]

ee noktaladım bi onceki commenti daa annasılır oldu mu bence olmadı dedim ya benden kaanaklanıor mevzu noktalamadan diil :)

bi hırsız evine kadar da kovalanmaz ki kardesim :P

Vatansız Kral dedi ki...

bu arada bi daa okudum da
bi yazı bu kadar mı rezil noktalamalandırılır hehuhe

Deniz Ural dedi ki...

He he. Neyse Vatansız Kralım yav. Bırak dağınık kalsın. :) Biz sana böyle alışmızşız zaten galiba.