Perşembe, Mayıs 22, 2008

Dün, sigara yasağı sebebiyle, bina dışında sigara içiyorduk bir kadın yanımıza yaklaştı.
- "Elli milyon bozuğunuz var mı" diye sordu.

Şaşırdık, kaldık. [Ben de bu soruyu "elli milyonunuz var mı" diye algılayarak tuhaf tuhaf bakıyordum kadının sıratına...]

Diğer arkadaşlar kadının nereden geldiğini görmüş. Meğersem, taksiden inmiş ve elinde bütün parası ile yoldan geçen, orada dikilerek sigara içen herkese gidip "elli ytl'lik bozuk parası olup olmadığını soruyormuş".

En sonunda yolun karşısındaki büfeler önerildi kendisine. O sırada ben de taksiciyi takip etmeye başladım. Arabadan indi. Motor kapağı civarında dikildi. Hani "tonton amca" dedikleri türe yakın bir adamdı (plakasını yine almadım). Bir kadına "git bu parayı bozdur gel" dediğini söyleseler, "hadi canım ordan, böyle tonton amcalar yapmaz öyle kabalıklar" derdim. Adam hiç çekinmeden kadını oradan oraya sürükledi.

Sonra kadın bir şekilde tekrar çıktı ortaya, taksiye doğru yürüdü ve -utanmadan- elini uzatan taksiciye 10 YTL verdi ve gitti.

Bozuk para hikayesi bu da, madem o zaman az ilerideki simitçinin veya büfenin önüne çek arabayı, müşterini öyle sokaklarda süründürme, di mi? Ya da bozuk paran yoksa, hiç yola çıkma. Önce paranı bozdur sonra çık trafiğe. Di mi?

8 yorum:

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

İşe başladığımın ilk 20. günü içerisinde bir gün servisi kaçırdım. Önce otobüse bindim sonrada kalan 1-2 km'lik yolu yürümemek için taksiye. Şirketin önüne geldim taksiciye 10 ytl uzattım 3 YTL tutan yol için. Saat 08:02. Taksici bana bozuk paramın olup olmadığını sordu azarlamak ile fırçalamak (arasındaki fark ne ise) arasında bir ses tonu ile. Bundan daha bozuk paramın olmadığını söylediğimde ise 5 YTL verebileceğini daha fazla para üstünün olmadığını, bir başka sefer bindiğimde telafi edeceğini (!) söyledi. Sabahın o saatinde inanılmaz sinir olmakla birlikte "şirket kapısındasın be hey deli gir içeri gönder densizin 3 YTL sini güvenlikle" durumunu akıl edemediğim için epey de bir kızdım kendime.

Ned Dorsey dedi ki...

Yattı mı yani şoför paranın üstüne?

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

3 YTL yazan taksimetre ücretini 5 YTL olarak ödemiş oldum.

Ned Dorsey dedi ki...

Yatmış şoför paranın üstüne.
Yapıyorlar bunu.

Bir de en çok yaptıkları şeylerden biri, taksimetre 4.60 yazınca 5'e yuvarlar ve üstüne yatar! İnat ediniz. Para üstünü alınız!

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Bir de İETT hikayem var ki ne zaman aklıma gelse ellerim titrer. 2,5 sene önce kızıma 7 aylık hamileyim ve sabah işe gitmelerim tam bir işkence. Miğde bulantılarım, kusmalarım (afedersiniz) berbat bir durum. Yine (gene midir yine mi yahu bunu bir türlü çözemedim) böyle bir sabah miğdem son deminde yolculuğumu tamamladım ve ineceğim durağa geldim. Şu kapı önlerine yapışan ve kolay kolay da oradan ayıramadığınız hatta birde orada gazete okumaya çalışan asalak tiplerden biri var tam önümde. Kapının bir kanadı arızalı yarım açılıyor diğerini de bu sülük tutmuş e ben hamile karnı şiş bir bayanım buda alenen görülüyor. Sülük yer vermeyince ben de ayağına basarak ve bunu özellikle yaptığımı belli edecek şekilde yüzüne bakarak indim aşağı. yaklaşık 8-10 adım attım ki biri beni hızla sağ omzumdan tutup kendine çevirdi. Yüzüme tokat atmaya çalıştığını fark ettiğimde ise ben çoktan çantamı sallamıştım. Onun eli benim hafiften yüzüme benim de çantam eline vurdu. Ne olduğunu nasıl olduğunu anlayamadan duraktaki adamlar gelip bunu yakapaça otob. bindirdiler. hala düşündükçe mana veremiyorum. Kadın olmayı bırakın asla "kadınım, ne istersem yaparım, erkek kadına söz söyleyemez" mantığında değilim ama hamile bir insanım ve haklıyım. O sülüğün benim arkamdan gelip bana vurmaya yeltenme hakkını/gücünü nasıl bulduğunu hala anlayabilmiş değilim. Herşey okadar hızlı ve kontrol dışı oldu ki dudağımın kenarında oluşan kabarmayı şirkete gidip kendime geldikten 1 saat sonra fark edebildim.

Ned Dorsey dedi ki...

: ( Geçmiş olsun. Kötülükler uzakta olsun, iyi şeylere denk gelelim hep.

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Amiiin amin

3.SayfaTarayıcısı dedi ki...

Para üstüne konma , bozuk para olmama olayı (özellikle çok erken saatlerse)dolmuştada sıkça gelir başıma ve hep kavga ederim . Bir insanın mesleği dolmuş şöförlüğüyse ve 3.30 YTL gibi tuhaf rakamlar alıyorsan yolcudan nasıl olurda bozuk para bulundurmazsın anlayamıyorum ...