Cumartesi, Mart 10, 2007

Dolmuş Kısaltmaları

Yazım kuralları arasında bulunan 'kısaltmalar' bölümüne alt başlık olarak 'dolmuş kısaltmaları' diye bir bölüm eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün bir tanesini daha gördüğüm, bir dolmuşun nereye gideceğini gösterir plakalara yazılmış bazı kısaltmalar bana böyle düşündürdü. Hayır, bir mantık, bir neden var, mutlaka var. Ama ben buradan bakınca anlayamıyorum yahu. :)
Aklımda kalan birkaç tanesini paylaşayım:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) = OTDÜ
Atılım Üniversitesi = Atılım Ünive.
Gölbaşı = Gölbaş.
Oran = O.R.A.N. Sites. (Oran'ın bu şekilde yazıldığını askerler bile unutmuştur yav. Bu kısaltma değil, uzatma oluyor sanırım.)
Bahçelievler = B.Evler }
Basın Evleri = B.Evler } (Birgün yanlış semte gidersem beni unutmayın.)

7 yorum:

Vatansız Kral dedi ki...

bende çok pis şu dolmuş fiyat tarifesinde bulunan indi bindi ye takıkımdır. olamaz ki
direk mantıksız
bindi indi olmalı
ama nedir kolay söyleniyor böyle alısılagelmis die mantıksız bir olayı resmiyete tasımısızdır. her dolmusa bindiimde önlerde takılıosam hele gözüm kesin o tarifeye ve indi bindiye takılır ondan sonrası zaten beynimin içinde onun saalamasını yapmakla ve her seferinde yok mantıksız olmaz bu yaa bindi indi bunun dooru demekle geçer :)
evet ruh hastasıyım size ne :P

Deniz Ural dedi ki...

Ben bilmiyorum o tarifeleri. Burada indi bindiye (!) hiç rastlamadım. Ankara bu konuda daha mantıklı. İnince bir daha binmiyor:)
Ben de buraya ilk geldiğimde otobüslerin kapılarında yazanlara çok gülmüştüm: Arka kapının yanında 'inilir', ön kapının yanında da 'binilir'. Otobüs paralı/biletli bir şey olduğuna göre ve bu para/bilet aracın ön tarafında yetkili merciye ulaştırıldığına göre, herhalde ön kapıdan binilecek. Eh, duraklarda da, ön kapıdan güruh halinde binenleri göre göre de ön kapıdan inmeye çalışan olmaz herhalde.

Ben böyle bir düşünce içerisinde olunca, çok gülmüştüm o yazılara. 'inili-binilir' Yalnız, kısa bir süre sonra inme-binme konusundaki anlamsız karışıklığı görünce gülsem mi ağlasam mı bilememiştim. Bilemedim, edemedim.

Vatansız Kral dedi ki...

hahah bak bi de eli ele ceviriniz mi ne die bise vardı küçükken bunu beynimde bir manaya yerlestirmek için minniq zihinciimin çırpındıını anımsıorum. su hani kapının acil açılması için bi "el" vardır ya

Ned Dorsey dedi ki...

O el, sakın kol olmasın? :)

Vatansız Kral dedi ki...

el kol ne farkeder :)
el sallaaa el sallaa kol sallaa kol sallaa
saa gösterip sol sallaa
barıs manconun boyle bi sarkısı yok muudu
enteresan adamdı saygıyla anayım burdan vesileyle

Horatio dedi ki...

hehehe...
ben de 4 yılımı ankara dolmuşlarıyla geçirdim. bu kısaltmaların hayranıyım. benim en çok güldüğüm ise E.YAMAN dı. ERYAMAN'ı kısaltmış abi aklınca. :))

Deniz Ural dedi ki...

Ehe, diyorum ya onların ayrı bir düşünce şekli var. Biz anlayamayız :)