Çarşamba, Mart 05, 2008

Otobüs Genel Bilgi


Otobüslerin sağında solunda yazan rakamlar vardır hani. Ne olduğuna dair herhangi bir fikrim yoktu. Bizim şoförden öğrenene kadar. Meğersem (mesela fotoğraftaki otobüste gösterdiğim gibi) o rakam yığınının başındaki şey, otobüsün "model yılı" oluyormuş. Yani fotoğraftaki bu otobüs 2007 modelmiş. Bu bilgiyi öğrendiğim sırada 2006 model bir otobüsün içindeydim. Eskiden kullandığı 92 model otobüsün nasıl da "canavar gibi" olduğunu anlatıyordu şoför bize.

Bir de İstanbul'daki taksiler ve minibüsler ile ilgili ek bilgi: İstanbul'a dışarıdan gelen kişilerin işine yarayabilir (hatta çoğu İstanbullunun da bu ayrımın farkında olmadığını keşfettim geçtiğimiz günlerde. O yüzden paylaşıyorum.).
Eğer önünüzde sarı bir taksi duruyorsa ve plakası T ile başlamıyorsa sahte taksi demektir (Yalnız, unutmayın; şehir dışında çalışan vişne rengi taksilerin plakası T ile başlamıyor).
Önünüzde bir minibüs duruyor ve plakası M ile başlamıyorsa o da kaçak minibüs demektir. Lütfen oradan hızla uzaklaşınız.

2 yorum:

h k dedi ki...

Bildiğim kadarıyla model yılından sonra yazan numara da otobüsün güzergahı ile ilgili yani 854 yazıyorsa 8 şişli bölgesi 54'te gruplara ayrılan güzergahlar içindeki 54. kategori ve bu otobüs o kategorideki 5-6 güzergah dışında çalışmıyor, ama yanlış hatırlayıp atıyor da olabilirim, zira bu soruyu bir otobüs şoförüne yıllar önce sormuştum:)

Ned Dorsey dedi ki...

Doğrudur, ben de onu sormadım: ) Model numarasını öğrenip gerisini atladım.